Jūs atrodaties:

Dzērieni no medus

Medus un ziedputekšņu dzēriens

Sasmalcinātas ziedputekšņu šķipsniņas (5 g) sajauc ar medu (20 g) vienveidīgā masā un atšķaida, pamazām lejot klāt vārītu, atdzesētu ūdeni (līdz 180 ml); noliek tumšā vietā, kur temperatūra ir +20° C. Kad sākas fermentācija, t. i., rūgšana, dzēriens  iegūst patīkamu  garšu un  smaržu,  kas  rosina ēstgribu.



Medus kvass I

5 kg medus, 20 litri ūdens, 400 g rozīņu, 3 citroni, 3 karotes kviešu miltu

Medu aplej ar 1/2 litru vāroša ūdens. Siltajam šķidru­mam piemaisa kviešu miltus un 12 stundas atstāj siltā vietā. Tad pārlej atdzesētu ūdeni. Tiklīdz virsū uzpeld citroni un pārklājas baltām putām - nofiltrē un iepilda pudelēs. Pudeles uzglabā cieši aizkorķētas vēsā telpā.



Medus kvass II

12 litri ūdens, 2 kg medus, 50 g rauga

10 minūtes liek vārīties ūdenim ar medu, nosmeļot putas. Atdzesē līdz 18° C (rūgšanas temperatūra), tad pieliek sa­gatavotu raugu. Raudzē siltā vietā divas dienas un pat vairāk, jo rūgst lēnām.

Noraudzētu kvasu filtrē, sapilda pudelēs, aizlako un uzglabā vēsā vietā. Kvass būs dzirkstošāks, ja viņš pudelēs pastāvēs ilgāku laiku. Ieteicams ari kvasu uzglabāt tīrās ozola muciņas.



Vasaras medus dzēriens

Uz 1 karoti medus ņem 1 karoti kaut kādas ogu sulas un 1/2 glāzi auksta ūdens. Visus sajauc kopā. Uz 11/2 glāzes šķidruma pieliek 1/2 tējkarotes sodas un 1/4 tējkarotes vinskābes. Sajauc un tūlīt dzer.



Bērza sulas ar medu

10 litri bērza sulas, 200 g medus, 1 citrons, 1/4 rauga.

Bērzu sulas vāra pusstundu ar medu, pēc tam izkāš un atdzisušu pilda muciņā vai balonā, pieliek raugu, pieliek šķēlītēs sagrieztu citronu, ļauj rūgt, pēc tam aizspundē. Pēc 8 nedēļām iepilda pudelēs. Uzglabā vēsā vietā.



Medus siltalus

1 litrs piena, 1 ēdamkarote medus.

Pienu un medu uzvāra, pieliek 2 sakutas olas, glāzi alus, pusglāzi salda krējuma un samaisa. Pasniedz galdā siltu.

Mājas lapu izstrāde - Styleweb.lv