Jūs atrodaties:
Interneta veikals
Medus cepumi
Medus piparkūkasMedus — 100 g, sviests (margarīns vai tauki) — 50 g, viena ola, kviešu milti — 400 g, soda — 1/4 tējkarotes, piparkūku garšvielas — 1 tējkarote.
Mīklu pagatavo plaucējot. Sviestu uzkarsē, piejauc medu, sasmalcinātas garšvielas, iekuļ pusi no miltiem, kamēr atlec no trauka malām; tad atdzesē, pieliek sakultu olu un pieber pārējos miltus; sodu šķīdina ar citronskābi vai etiķskābi skābinātu ūdenī, ko pielej mīklai un mīca, kamēr tā kļūst gluda un spīdīga. Mīklu atdzesē, plāni izveltnē, izspiež ar veidnītēm un, ja vēlas, pārziež ar sakultu olu. Cep karstā cepeškrāsni.
Mīkstās piparkūkas
400 g medus, 400 g sviesta, 1/2 glāze cukura, 1 tējkarote kanēļa, 1/2 tējkarote krustnagliņu, 1 tējkarote sodas, 6 glāzes kviešu miltu
Saputo sviestu, olas dzeltenumu ar cukuru. Sajauktai masai pielej uzvārītu medu, garšvielas, sodu. Piejauc 6 glāzes kviešu miltu un 1/2 stundu klapē. Tad, viegli maisot, pieliek sakultus olas baltumus. Tā sagatavotu mīklu cepšanai vēl nosmērē ar olu. Cep mērenā siltumā. Atdzisušu kūku sadala gabaliņos.
Mazie riekstiņi
1/2 glāzes medus, 1/4 glāzes cukura, 3 olas, 1/2 tējkarotes briežraga sāls, 130 g sviesta, 300-400 g kviešu miltu
Cukuru ar olām sakuļ, pielej izkausētu medu, mazliet atdzesē, pieliek miltus, briežraga sāli, sviestu un samīca. Izformē apaļas bumbiņas, pārsmērē ar olu un cep mērenā siltumā gaiši brūnas.
Medus rausis
800 g kviešu miltu, 0,5 I piena, 50 g rauga, 150 g sviesta vai margarīna, 50 g krējuma, 50 g cukura, sāls.
Mīklu gatavo ar ieraugu, tam pievieno sviestu vai margarīnu, saputo ar cukuru, krējumu, izšķīdinātu sāli un mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga un elastīga, atdalās no rokām un trauka malām. Nolīdzinātu mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar drānu un siltā vietā raudzē 2 - 2,5 stundas. Dažas reizes atspaida.
Gatavu 1,5 cm biezā kārtā uzklāj uz ietaukotas plāts un uzraudzē. Tad pārziež ar sagatavoto medus masu un cep. Kad medus rausis atdzisis, to sagriež rombiņos vai iegarenos gabaliņos. Parasti pasniedz ar pienu.
Medus masu gatavo šādi: uzvāra sviestu ar medu, iemaisa sasmalcinātus riekstu kodolus un atdzesē. Tad piejauc saputotas olas.