Konservēšana ar medu ::: Medus veikals, Rīga

Augļu un ogu konservēšana medū


Brūklenes medū
2 kg brūkleņu, 500 g ābolu, 500 medus
Izlasītas, gatavas, bet vēl labi stingras brūklenes nomazgā un nosusina sausas, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Visu skaisti sakārto stikla burkā, liekot vienu kārtu ābolu, otru ogas, pa starpām iekaisot kanēli un krustnagliņas. Medu uzvāra un pārlej ogām. Kad atdzisis, pārsien ar pergamenta papīru un glabā vēsā vietā.

Vīnogas medū
Gatavas vīnogas skaisti sakārto stikla burkā un pārlej ar uzvārītu medu. Vīnogas glabājas svaigas ilgāku laiku.

Plūmes medū
4 kg plūmes, 1 kg medus
Plūmes nomazgā un nosusina, izņem kauliņus un sakārto burkās vai piena pudelēs. Traukos iepildītas plūmes pārlej ar uzvārītu medu. Traukus aizkorķē, aizlako un noliek vēsā vieta. No sākuma katru dienu plūmes apgroza, lai piesūktos ar medu un plūmes būtu visas vienādas. Plūmes glabājas ilgāku laiku.

Ķirši medū
3 kg ķiršu, 1 kg medus
Ķiršus nomazgā un nosusina sausus, sapilda pudelēs glīti sakārtojot, pārlej ar uzvārītu medu, lai ķirši būtu no medus pilnīgi pārsegti. Pudeles jāpilda pilnas līdz korķiem. Pudeles aizkorķē, aizlako un glabā sausā un vēsā vietā. Ogas glabājas ļoti ilgi un labi.

Brūkleņu ievārījums ar medu
4 kg brūkleņu, 1 kg ābolu, 1 kg bumbieru, 1 kg dzelteno plūmju, 3 kg medus, kanēlis, vanilīns un ingvers
Brūklenes vāra kopā ar bumbieriem, tad pieliek ābolus un medu. Vāra tik ilgi kamēr āboli mīksti. Beigās pieliek plūmes un vēl uzvāra. Karstu sakārto burkās, un, kad atdzisis, pārsien ar pergamenta papīru. Glabā vēsā vietā.

Brūklenes medū
400 g ogu, 200 g medus, 100 g ķirbju
Izlasītas brūklenes pārlej 3 reizes ar vārošu ūdeni. Medu ieliek katliņā, uzvāra, vārošam pieber ogas. Vāra maisot līdz ogas sašķīst. Izdzen caur sietiņu, liek atpakaļ uz uguns, pieliek vanilīnu un gabaliņos sagrieztos ķirbjus. Vāra līdz tie tiek mīksti, gatavo ievārījumu sapilda burkās un aizsien.

Rieksti medū
150 g riekstu kodolu, 200 g medus
Izlobītus riekstu kodolus sakapā vai samaļ smalkus, var arī reizi pāršķelt pušu, tad sapilda burciņās un pārlej ar svaigu medu. Ja rieksti pāršķelti tikai reizi pušu un konservēti, tad nober priekš dažādām garnēšanām. Burciņas apsienamas ar pergamenta papīru un glabājamas vidēji siltā vietā.

Zemenes medū
400 g medus, 200 g zemenes
Medu uzkarsē, zemenes sakārto burkā un medu pārlej. Pēc 3 dienām nolej medu un vēl uzkarsē un pārlej ogas. Glabājamas vidēji siltā vietā.

Svaigu augļu sacukurošana medū
Savāc labi nogatavojušos augļus, kā piemēram, ķiršus, zemenes, jāņogas, avenes, upenes, stiķenes, kazenes, vīnogas, aprikozes u.t.t., noņem rūpīgi kātiņus, sapilda stikla burkās vai ievārījuma vāzēs, tad augļus aplej tā ar aukstu medu, ka augļi visi mirkst medū. Aiztaisot hermētiski, uzglabā vēsā vietā. Augļi uzglabājas mēnešiem ilgi.

Ābolu pastilas ar medu

1 kg ābolu masas, 1 kg medus
Pastilām jāņem āboli no rudens šķirnēm, kuri pēc cepšanas dod patīkamu gaišu masu ("Antonovka" u.t.t.). Āboliem izgriež serdes un nomazgā. Nosusina un liek cepties. Izceptus ābolus izdzen caur sietiņu, atdalot sēkliņas un miziņas. Masu putot, kamēr paliek balta, tad pievieno medu un puto, kamēr masa paliek stingra un balta. Gatavo sietu, kuram pārklāts pergamenta papīrs, uz kura uzsmērē masu 2-4 cm biezā kārtā. Žāvē pastilas pie 45° C tik ilgi, kamēr sausas un ļaujas lūst. Gatavs pastilas, vēl apžāvēt un uzglabā sausā vietā.

Augļu siers ar medu

Lai augļu sieram būtu patīkamāks aromāts, tad ņem pusi bumbieru un pusi ābolu. No abiem augļiem iegūst masu, sautējot ar mazu ūdens piedevu. Izsautēto masu izdzen caur sietiņu, nosver un uz 1 daļu masas ņem 3/4 daļas medus. Garšai pievieno pēc patikas kanēli vai ingveru. Vārot pastāvīgi jāmaisa, jāvāra tik ilgi, kamēr masa paliek bieza un atlec no katla. Gatavo linu drēbi, kuru samitrina, saliek masu sagatavotā drēbē, nosien kā Jāņu sieru, uzliekot slogu. Kad siers nostāvējies zem sloga, izņem un apžāvē krāsni. Glabā sausā vietā.



Mājas lapu izstrāde - Styleweb.lv